TOPLUMSAL KÖRLÜK

 
        Bir toplumun gelenek ve görenekleri her zaman her yerde o toplumun yararına çalışmamaktadır. Bazı toplumların insan sağlığını ve mutluluğunu tehdit eden geleneksel inanç uygulamalarına diğer toplumlardan daha fazla sahip olduğu dikkat çekmektedir. İnsan refahını tehdit eden bazı gelenekler ve sosyal kurumların tüm toplumlarda var olduğu görülmektedir. Bir halk toplumunda görülen zalimce, zararlı ve etkisiz uygulamalar aslında sıkça rastlanan sömürgeciliğin neden olduğu  sosyal düzensizlik sonucu meydana geldiğine inanılmıştır. Geleneksel inanç ve uygulamaların anlamsız hatta zararlı görünen bir toplumla karşılaşıldığında suç çoğunlukla dışarıdan yapılmış zararlı müdahaleler altında aranır. Böylece bu dış bağlantıların neden olduğu sosyal düzensizlik ve kültürel kargaşadan önceki toplum yapısının daha güzel, düzen içinde ve anlamlı olduğu görüşü kişileri bu görüş etrafında birleştirmeye devam eder.

İlkel, akıl almayan,ilginç ve tehlikeli gelenek ve inançlar tam olarak açıklanıp tanımlansa bile (tam olarak tanımlanmıyor) toplum bu gelenek, inanç ve uygulamaları bazı yararlı amaçlara hizmet ediyormuş gibi görür ve ona göre davranır. İnsanlar her zaman mantıklı davranmazlar. Şöyle açıklamak gerekirse eğer kötü bir olgu belli bir inanç sisteminde topluma zarar verdiği ve bu zararın büyük ölçülerde olduğu kabul edilse bile onun zararından çok faydalarının olduğunu hemen öne sürerler.Yani zararından çok faydası var görüşü etrafında birleşirler ama hiçbir zaman zararı olduğu görüşünde inkar etmezler. Geleneksel inanç ve uygulamalar faydalı olabilir hatta adapte mekanizmaları olarak da hizmet edebilir bununla birlikte hafif zararlı ve hatta ölümcül olabilirler.

Yorumlar

  1. Bakmak ile görmek arasında fark var..Maalesef işimize geldiği gibi görüyoruz.Yada görmezden gelip susuyoruz....Oysa Bakın ne diyor son peygamber;
    Haksızlıklara karşı susan kör sağır dilsiz ŞEYTANDIR...Allah hepimizi doğru dürüst bakanlardan eylesin..Amin

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar